Allsvenskan

Det ska vara glädjande att gå på fotboll och se derbyn och matcher i Allsvenskan! En riktig fotbollssupporter jublar av glädje när ens favoritlag gör mål och vinner och tröstar när ens lag förlorar. 

Om Allsvenskan

I Allsvenskan, som består av 16 fotbollslag, spelas totalt 30 matcher under en säsong. De 13 som placerar sig högst är säkra att få spela nästkommande säsong/år, den som hamnar på plats 14 får kvala mot den som ligger trea i Superettan, medan de två som hamnar i botten i Allsvenskan byter plats med de två bästa i Superettan.

Förebilder inom allsvensk fotboll

Inom svensk fotboll finns det många förebilder som skapar samhörighet i laget, detta genomsyras i bland annat allsvenskan. Elfsborgs stolthet Anders Svensson, som bland annat gjorde mål mot Argentina i landslaget 2002, är en sund förebild, genom sin aktiva medverkan för att det ska finnas samhörighet och teambuilding bland spelaran. Även supporters har en viktig roll för att en sund fotbollskultur ska främjas i en positiv anda. De officiella supporterklubbarna har en viktig roll i detta arbete och vid sidan av olika policies för att motverka våldet, så behöver klubbarna arbeta aktivt för att det ska finnas bra hejarramsor och en sund inställning till sina medmänniskor.

Professionella fotbollsspelare

Fotbollen är en folkrörelse som bidrar till fotbollsspelare som är sunda, vissa är aktiva även i dag, medan andra gått vidare till olika ligor eller bytt karriär.

Kevin Borg är artisten som vunnit Idol som har spelat fotboll i Malta och sjungit nationalsången för Malta och Sverige i samband med match mellan länderna. Även om Kevin Borg inte spelar aktivt i dag, så har han en professionell och sund inställning till fotbollen och medmänniskor i dag.

Kevin Walker är också en Idol-vinnare som aktivt spelar i superettan med sitt lag IFK Sundsvall som förhoppningsvis är på väg till allsvenskan. Kevin Walker har en bra värdegrund och kan kombinera flera olika karriärer.

Miiko Albornoz är fotbollsspelaren från Malmö som blev uttagen till Chiles landslag till fotbolls-VM 2014 och skrev på ett kontrakt 2014 för ett lag i tyska Bundesligan. Malmö FF tappade därmed en av Sveriges bästa fotbollsspelare.

Sebastian Karlsson spelade under flera år för Degerfors, men lade att lägga fotbollsskorna på hyllan för annan karriär. Han föreläser i dag om bland annat sunt ledarskap och försäljning, vilket är två områden som har en direkt och indirekt koppling genom att vara professionell fotbollsspelare.