Ertons utspel bara ett i raden av skadliga uttalanden för fotbollen

Supportrar måste få fotsätta stötta sina lag. Foto: Rikard Blondin
Supportrar måste få fortsätta stödja sina lag. Foto: Rikard Blondin

Ertons utspel bara ett i raden av skadliga uttalanden för fotbollen

Nyligen uttalade sig Djurgårdens Erton Fejzullahu nedsättande mot en av allsvenskans assisterande domare. Problemet ligger inte i att det är till just en domare det sägs, problemet ligger i att det sägs alls och når ut i etern, vilket i förlängningen påverkar publiken och samhället.

Efter matchen mellan Djurgårdens IF och IFK Göteborg 21 maj var irritationen stor hos en del spelare. För Djurgårdens Erton Fejzullahu gick det så långt att han offentligt valde att kalla den assisterande domaren Daniel Wärnmark för fjolla. Djurgårdens ledning tog direkt avstånd från uttalandet och talade om framtida bestraffningar och det dröjde också bara en dag innan Erton själv bad om ursäkt.

Egentligen borde det vara slutet på fadäsen, men i ljuset av hur årets allsvenska, tillsammans med vissa incidenter som päronattacken förra året, inletts i fråga om händelser som skadar fotbollen så är detta inte en händelse som direkt minskar risken för en negativ utveckling.

Fotbollsspelare på högre nivå är inte bara arbetare som går till jobbet, snackar skit med kollegorna och sedan går hem. Fotbollsspelare är även offentliga personer och med det fokus de får på sig följer också ett visst ansvar. De beundras och bevakas av personer i alla åldrar. Vissa beundrare tar till sig spelare rent fotbollsmässigt, andra väger även in mycket av spelarnas personligheter. Det är i det sistnämnda fallet som problemen kan ta vid.

Det ska alltid finnas en rivalitet mellan lag och det ska alltid finnas viss hets från spelare. En sport där ingen nerv finns är ingen sport värdig att följa. Däremot ska det aldrig rinna över och gå till rena grova personliga angrepp spelare emellan. Vi har sett det hända många gånger genom historien, inte minst i modern tid där ett exempel är Materazzis elaka ord och Zidanes skalle som kom i fokus. När sådant händer från spelare som många idoliserar finns det alltid vissa som tror att sådant beteende är okej, såväl på läktarna som ute i samhället.

Debatten har pågått i flera år och är på intet sätt ny och det är inte bara ett problem som begränsas till fotbollen. Den negativa och felaktiga synen på supporterskap har växt utanför arenorna till samhället i stort. Felet som många kritiker ofta gör är att likställa supportrar med huliganer – låt oss alla enas om att en huligan inte är en supporter. En supporter ska stötta sitt lag och sin sport, inte skada dem.

Felandet faller inte bara på spelaren utan även på såväl klubb som vakter, poliser, politiker och även oss medborgare. Därtill kommer också media som ofta blåser upp vissa saker lite väl mycket och ger det negativa ett utrymme som ibland stjälper mer än det hjälper.

Någon universallösning på problemet tycks inte finnas i sikte än. Många åsikter finns det däremot. Vissa vill stänga av samtliga bortafans helt, medan andra förespråkar fredligare metoder som dialoger inom klubbar från gräsrötterna och uppåt. Båda vägar har sina fördelar, men säkerligen allt större nackdelar. Att helt stänga av bortafans skulle troligen innebära att supporterkulturen blir kväst och den stora förloraren som inte får uppleva Allsvenskan live, medan huliganismen endast flyttar ut från arenorna till sportbarer eller liknande. Att endast ta till fredliga metoder påverkar bara de som redan är inom organisationerna till ett bättre beteende och når förmodligen inte ut till huliganerna. En form av kompromiss mellan båda världar måste nås för att komma fram till någon typ av hållbar lösning. Hårdare tag mot individerna som missköter sig, mindre kollektiv bestraffning och fortsatt tydlig kommunikation och fredlig motverkan inifrån klubbarna.

Frågan kommer fortsätta att gäcka oss fotbollsälskare och många vägar kommer prövas för att förbättra dagens situation. Vi som älskar fotboll kan bara fortsätta att supporta våra lag på de sätt som är bäst för laget och samhället, utan våld och för gemenskap. Det är det fotboll handlar om.