Se fotboll live – en upplevelse i sig!

Att se fotboll live är något som är en upplevelse att göra minst en gång om året. Det spelar ingen roll i sig om det är europeisk fotboll mellan Barcelona – Madrid, allsvensk fotboll eller fotboll i division fyra. Det som är upplevelserikt är att se hur individer kan förenas i glädjen att bli glada när det går ansenlig för favoritfotbollslaget och trösta varandra när det går mindre bra för favoritfotbollslaget.

Fotboll en gång om året

Hur kan du gå tillväga för att kunna se fotboll live minst en gång om året? Antingen kan du vara fotbollsspelare och delta i själva matchen, arbeta för ett företag som sponsrar fotbollsmatcher eller arbeta och få lön så att du kan spara ihop pengar till att kunna köpa biljetter. En variant är också att du spelar lite på betting och odds för att se om du kan vinna pengar för att kunna köpa biljetter.

Satsa på fotbollen

När det gäller spel om matcher, så finns det olika spelbolag som erbjuder odds och betting när det gäller olika matcher och olika utgångar. Du kan ibland satsa på vem som gör nästa mål, vem som blir matchens spelare, vilket lag som vinner allsvenskan 2016 eller om Lionel Messi gör fler än tio mål under nästa säsong. En del är väldigt insatta i fotbollsstatistik och kan på en gång säga hur många mål som Anders Svensson gjorde under sin fotbollskarriär och när Miiko Albornoz spelade sin första allsvenska match. För att kunna spela på fotboll behöver dock inte vara så avancerat – allt du behöver göra är att välja vilket lag du tror kommer att vinna matchen!

Chansning med historisk förförståelse

För spelandet är i grund och botten en chansning, för vem vet hur utgången blir förrän matchen är slut? Det är som att sia in i framtiden, vad händer i morgon egentligen om en inte utgår från rutinerna? Samtidigt så behöver en kunna sin historia och med hänsyn till detta, så kan det vara lättare att sia om framtiden och se hur den kan slå in i praktiken. Lycka till och kom ihåg att se fotboll live är en upplevelse som även du är värd att se på!

Fotbollsvärldens framtid är ljus

Det har alltid cirkulerat en "ruffighet" kring fotbollen, vilken man enkelt kan spåra tillbaka till England. Huliganism var tidigare vanligt förekommande och när Premier League bildades i början av 90-talet var man tvungen att skapa regler för åskådarnas beteende. Men idag kan vi läsa om både åskådares och spelares felsteg, vilket leder till att man kan ställa sig frågan: Är det här någonting nytt?

Det har alltid varit en mindre folkfest varje gång två lag möts och dagarna innan matchstart har man sett till att spela på sport och leta fram sin supportertröja eller halsduk. Men detta har fått ta upp mindre plats i media de senaste månaderna – och här är varför.

Korrupta FIFA och skandaler

Under hela förra året, och även början av detta, har FIFA-skandalen tagit upp sportplats i tidningarna. Ordförandena för både FIFA och UEFA stängdes av på grund av mutbrott och flera av de tidigare, och kommande, VM-värdnationerna har anklagats för att ha mutat sig till sina platser. Nästan alla världens fotbollsförbund är kopplade till skandalen och fler och fler personer har gripits och det verkar inte som att det är slutet. Bara för några dagar sedan uppdagades det att även politiker har nyttjat FIFA och medhjälp av fotbollen har försökt få sina viljor igenom.

Men det är inte enbart på styrelsenivå det pågår skumma saker. Real Madrids franske anfallare Karim Benzema var i vintras indragen i en sexskandal och konsekvenserna av hans handlingar är att han nu inte får vara med i den franska EM-truppen. Det var i slutet av förra året som Benzema och tre andra personer försökte pressa sin landslagskamrat, Mathieu Valbuena, på pengar för att inte släppa en sexvideo där Valbuena sägs figurera.

Ljusare framtid?

Men det finns en ljusare framtid och det finns de som alltid har arbetat hårt för att fotbollen ska främja och inte stjälpa. Det är de som måste lyftas fram och lysa igenom bland alla skandaler som svärtar ned. Fotbollslagen som arbetar för gemenskap, även om på ortsnivå, är de som förtjänar att hyllas. Idrottsföreningar som Tidan IF, en idrottsförening i Västra Götaland, vars fotbollslag och ledning har "trygghet och gemenskap" som ledord och som arbetar hårt för att fotbollen, fortfarande, ska vara en välkomnande, jämställd och rolig sport.

(Vad har hänt inom fotbollsvärlden? När slutade de att fokusera på spelet? Bild tagen av: MustangJoe)
MustangJoe)

Fotbollen är för både unga och vuxna en fristad dit de kan ta sig för att träffa likasinnade, ha kul och spela. Men vad för signaler skickas till barn och ungdomar när de ser sina idoler och förbunden de drömmer om att få tillhöra bete sig som de har gjort den senaste tiden? Allt de har fått lära sig om att sporten ska skapa gemenskap och rättvisa, har den någon betydelse?

Det är ett stort arbete fotbollsvärlden har framför sig och vi måste börja nu, helst igår, för att man ska reparera skadan. De finns alltid de som kommer att tänka mest på sig själva, men ju färre som gör det desto bättre kan sporten bli.

Tysk klubb tar krafttag mot nazism och rasism

Tysk klubb tar fajtenDet är välkänt att nazismen och rasismen varit mycket starka i Tyskland, inte minst under Andra Världskriget, men faktum är att de än idag i Tyskland har mycket problem med personer med högerextrema åsikter. Så sent som i början av januari i år deltog omkring 18 000 personer i Dresden, Tyskland, i en demonstration mot muslimer i Europa. Det handlade då om en demonstration arrangerad av Pegida, vilket står för ”Patriotiska européer mot islamiseringen i väst”. Visserligen fanns det motdemonstranter, och i vissa städer till och med fler motdemonstranter än Pegida-demonstranter, men att tusentals människor går ut på gatorna och vädrar sina islamfientliga åsikter säger ändå en hel del om hur stämningen i Tyskland är i dag.

Detta och mycket annat har gjort att den tyska klubben Borussia Dortmund har startat en kampanj mot rasism och nazism vid namn No beer for racists. Det handlar om att de har tryckt upp en miljon ölunderlägg med texten ”no beer for racists”, det vill säga ”ingen öl till rasister”. På Borussia Dortmunds hemsida skriver de att Borussia, öl och nazister inte hör ihop och för att påminna om detta kommer nu deras ölunderlägg att användas på pubarna runtom i staden.

Det här är inte första gången som just denna klubb tar avstånd från rasism och nazism. Redan i maj förra året försökte de göra upp med de mörka krafterna omkring klubben genom att lansera en film som skulle visa att fotboll och nazism inte hör ihop. Det handlade då om en humoristisk film, där de skickade ut nazister på planen. Då stod det följande på Borussia Dortmunds officiella hemsida: ”Borussia Dortmund har gjort den här filmen för att skicka ett väldigt tydligt budskap. Vi i BVB har en klar position i den här frågan. På vår arena och i vår klubb tolererar vi inte det här. Hos oss är alla välkomna. I den fotboll vi vill se har hot och diskriminering ingen plats. Till de som tror att de kan missbruka vår sport och Borussia Dortmund för sina inhumana syften, tro oss: Den svartgula familjen kommer att stå enad emot er!” De menade då också att de hoppades att den här kampanjen skulle få fans, sponsorer, vänner, samarbetspartners och andra lag i ligan att ta krafttag mot de högerextrema krafterna tillsammans. Vi har inte sett mycket av detta ännu, men kan med glädje konstatera att denna klubb i alla fall inte ger upp.

Initiativ liknande det Borussia Dortmunds tagit är precis sådant vi tycker om här på fotbollsgladje.se. Genom att visa att personer med högerextrema åsikter inte har något att göra på fotbollsarenan kan man fokusera på allt positivt med fotboll istället, hur det förenar mellan olika slags människor och så vidare. Det öppnar också upp för möjligheten att fokusera på själva matchen, såsom exempelvis vissa bettingbolag gör, och inte lägga så mycket vikt på vad som händer på läktarna. Läktarvåld, huliganism och främlingsfientliga åsikter hör aldrig ihop med fotboll, varken i Tyskland eller här hemma i Sverige.

 

Ertons utspel bara ett i raden av skadliga uttalanden för fotbollen

Supportrar måste få fotsätta stötta sina lag. Foto: Rikard Blondin
Supportrar måste få fortsätta stödja sina lag. Foto: Rikard Blondin

Ertons utspel bara ett i raden av skadliga uttalanden för fotbollen

Nyligen uttalade sig Djurgårdens Erton Fejzullahu nedsättande mot en av allsvenskans assisterande domare. Problemet ligger inte i att det är till just en domare det sägs, problemet ligger i att det sägs alls och når ut i etern, vilket i förlängningen påverkar publiken och samhället.

Efter matchen mellan Djurgårdens IF och IFK Göteborg 21 maj var irritationen stor hos en del spelare. För Djurgårdens Erton Fejzullahu gick det så långt att han offentligt valde att kalla den assisterande domaren Daniel Wärnmark för fjolla. Djurgårdens ledning tog direkt avstånd från uttalandet och talade om framtida bestraffningar och det dröjde också bara en dag innan Erton själv bad om ursäkt.

Egentligen borde det vara slutet på fadäsen, men i ljuset av hur årets allsvenska, tillsammans med vissa incidenter som päronattacken förra året, inletts i fråga om händelser som skadar fotbollen så är detta inte en händelse som direkt minskar risken för en negativ utveckling.

Fotbollsspelare på högre nivå är inte bara arbetare som går till jobbet, snackar skit med kollegorna och sedan går hem. Fotbollsspelare är även offentliga personer och med det fokus de får på sig följer också ett visst ansvar. De beundras och bevakas av personer i alla åldrar. Vissa beundrare tar till sig spelare rent fotbollsmässigt, andra väger även in mycket av spelarnas personligheter. Det är i det sistnämnda fallet som problemen kan ta vid.

Det ska alltid finnas en rivalitet mellan lag och det ska alltid finnas viss hets från spelare. En sport där ingen nerv finns är ingen sport värdig att följa. Däremot ska det aldrig rinna över och gå till rena grova personliga angrepp spelare emellan. Vi har sett det hända många gånger genom historien, inte minst i modern tid där ett exempel är Materazzis elaka ord och Zidanes skalle som kom i fokus. När sådant händer från spelare som många idoliserar finns det alltid vissa som tror att sådant beteende är okej, såväl på läktarna som ute i samhället.

Debatten har pågått i flera år och är på intet sätt ny och det är inte bara ett problem som begränsas till fotbollen. Den negativa och felaktiga synen på supporterskap har växt utanför arenorna till samhället i stort. Felet som många kritiker ofta gör är att likställa supportrar med huliganer – låt oss alla enas om att en huligan inte är en supporter. En supporter ska stötta sitt lag och sin sport, inte skada dem.

Felandet faller inte bara på spelaren utan även på såväl klubb som vakter, poliser, politiker och även oss medborgare. Därtill kommer också media som ofta blåser upp vissa saker lite väl mycket och ger det negativa ett utrymme som ibland stjälper mer än det hjälper.

Någon universallösning på problemet tycks inte finnas i sikte än. Många åsikter finns det däremot. Vissa vill stänga av samtliga bortafans helt, medan andra förespråkar fredligare metoder som dialoger inom klubbar från gräsrötterna och uppåt. Båda vägar har sina fördelar, men säkerligen allt större nackdelar. Att helt stänga av bortafans skulle troligen innebära att supporterkulturen blir kväst och den stora förloraren som inte får uppleva Allsvenskan live, medan huliganismen endast flyttar ut från arenorna till sportbarer eller liknande. Att endast ta till fredliga metoder påverkar bara de som redan är inom organisationerna till ett bättre beteende och når förmodligen inte ut till huliganerna. En form av kompromiss mellan båda världar måste nås för att komma fram till någon typ av hållbar lösning. Hårdare tag mot individerna som missköter sig, mindre kollektiv bestraffning och fortsatt tydlig kommunikation och fredlig motverkan inifrån klubbarna.

Frågan kommer fortsätta att gäcka oss fotbollsälskare och många vägar kommer prövas för att förbättra dagens situation. Vi som älskar fotboll kan bara fortsätta att supporta våra lag på de sätt som är bäst för laget och samhället, utan våld och för gemenskap. Det är det fotboll handlar om.

Pengar en sund fotbollskultur?

Vi tycker nog alla att fotboll är roligt, oavsett om vi vill se fotboll på TV eller vill spela fotboll tillsammans med vänner. De allra flesta av oss spelar fotboll ideellt, även om det finns de som spelar fotboll på elitnivå och deltar i olika evenemang, som i Allsvenskan eller i fotbolls-VM (som pågår mellan 11 juni – 11 juli i år). Går det att ha en sund fotbollskultur, när det är intäkter som klubbarna är beroende av i första hand?

Många klubbar är i behov av kapital för att kunna driva fotbollen framåt, som att ha de bästa spelarna i ens lag och för skapa opinion för en sund fotbollskultur. Fotbollsklubben Elfsborg har bland annat Anders Svensson, en bra förebild bland fotbollsspelare, och Fair Play, vilket är ett bra och hedervärt sätt att skapa opinion för en sund fotbollskultur.

Bland Stockholmslagen har Brommapojkarna en långsiktig plan för att rekrytera framtidens fotbollsspelare och detta tänk skulle Hammarby, Djurgården och AIK ta efter, även om det behövs mer kortsiktiga lösningar just nu för klubbarnas överlevnad – detta ser vi speciellt nu, när Hammarby behöver ha en nyemission och enligt uppgifter från Aftonbladet försöker de värva Zlatan som aktieägare. Är fotbollsprofiler som ägare ett sätt för att skapa en sund fotbollskultur?

Kanske behöver klubbarna tänka om och ha en långsiktig och strategisk plan för deras överlevnad. Kanske borde man gå från kortsiktiga lösningar – som att vinna Allsvenskan och stora evenemangsdeltagande – till att ha glädje i fotbollsspelet (även om detta innebär att man kanske spelar i lägre nivåer). Att involvera medlemmarna i fotbollsklubbarna och ha en medlemsägd, ideell fotbollsförening kanske är en lösning för att skapa en sund fotbollskultur – för är medlemmarna involverade i det strategiska arbetet och i fotbollsspelet, kan man involvera fler för en sund fotbollskultur som vara på lång sikt framför det kapitalistiska och kortsiktiga tänket som många fotbollsklubbar behöver ha i dag för att få in intäkter. Vad tycker du?