Sund fotbollskultur

En bra, sund fotbollskultur är något som många verkar för – bland andra Fotbollsalliansen och Supporterlaget – och alla sätt är bra sätt, så länge det blir till det bättre och för fotbollsglädjen och att motverka fotbollsvåldet är en del i vägen för en ökad trygghet för majoriteten för de som går för att se fotboll.

Fotbollsklubben Djurgården IF kräver en person på miljonbelopp för fotbollsvåld i samband med en derbymatch i Stockholm mellan Djurgården och Assyriska, skriver nätupplagen av Aftonbladet. Det är bra att fotbollslagen tar ställning för en bra fotbollskultur och mot fotbollsvåldet och huliganismen – för tillsammans går det att motverka våldet och otryggheten som uppstår i samband med att huliganer och individer bråkar och skapar orosmoment.

Att ha roligt i samband med en fotbollsmatch ska inte inkludera fotbollsvåld – det är roligare att stötta sitt favoritlag än att skapa otrygghet som våldet medför. Gå på en fotbollsmatch och stötta ditt favoritlag (och är du en äkta Hammarbyfan, hjälp klubben ur kris) !

Fotbollens framtid?

Spel på tomma läktare?

Är spel på tomma läktare fotbollens framtid, för att några få huliganer gillar att slåss i samband med en fotbollsmatch? Varför inte låta huliganernas ”hemmaklubb” ta straff med två spel utan publik och de, i samverkan med svensk rättsinstans, kräva böter för uteblivna intäkter?
”Pengar ger makt”, sägs det och är något som kan vara en del i antivåldsarbetet för att stoppa fotbollsvåldet. Den dansk som sprang in på planen i samband med Sverige-Danmark-matchen fick böta över 1,2 miljoner kronor… han lär tänka efter före framöver…

Dags att rensa upp…

Hammarby Fotboll går ut med ett öppet brev, shop där de tar avstånd från de som saboterar fotbollsmatcherna och Expressen kommer hänga ut huliganer i media. Det är en gemensam fråga om att skapa fotbollsglädje från alla inblandade inom fotbollen.

Det är bra att man aktivt tar avstånd från huliganism från ledning och media och även om det finns önskemål om att få mer hjälp från svenskt rättsväsende, som det önskas enligt Svenska Dagbladet, så är frågan om varför inte supporters själva taravstånd från att det sabotage som ett fåtal gör för alla de glada fans som vill stötta sitt lag till framgång?

Vid nästa fotbollsmatch som du går på – ta din "grannes" hand och låt det bildas en ring av supporters som manifesterar att även supporters är mot våld. Våga ange vilka som sätter i gång bråk, för de som springer ut på plan vill ju ändå få sin uppmärksamhet och får det tillgodosett i media.