Tysk klubb tar krafttag mot nazism och rasism

Tysk klubb tar fajtenDet är välkänt att nazismen och rasismen varit mycket starka i Tyskland, inte minst under Andra Världskriget, men faktum är att de än idag i Tyskland har mycket problem med personer med högerextrema åsikter. Så sent som i början av januari i år deltog omkring 18 000 personer i Dresden, Tyskland, i en demonstration mot muslimer i Europa. Det handlade då om en demonstration arrangerad av Pegida, vilket står för ”Patriotiska européer mot islamiseringen i väst”. Visserligen fanns det motdemonstranter, och i vissa städer till och med fler motdemonstranter än Pegida-demonstranter, men att tusentals människor går ut på gatorna och vädrar sina islamfientliga åsikter säger ändå en hel del om hur stämningen i Tyskland är i dag.

Detta och mycket annat har gjort att den tyska klubben Borussia Dortmund har startat en kampanj mot rasism och nazism vid namn No beer for racists. Det handlar om att de har tryckt upp en miljon ölunderlägg med texten ”no beer for racists”, det vill säga ”ingen öl till rasister”. På Borussia Dortmunds hemsida skriver de att Borussia, öl och nazister inte hör ihop och för att påminna om detta kommer nu deras ölunderlägg att användas på pubarna runtom i staden.

Det här är inte första gången som just denna klubb tar avstånd från rasism och nazism. Redan i maj förra året försökte de göra upp med de mörka krafterna omkring klubben genom att lansera en film som skulle visa att fotboll och nazism inte hör ihop. Det handlade då om en humoristisk film, där de skickade ut nazister på planen. Då stod det följande på Borussia Dortmunds officiella hemsida: ”Borussia Dortmund har gjort den här filmen för att skicka ett väldigt tydligt budskap. Vi i BVB har en klar position i den här frågan. På vår arena och i vår klubb tolererar vi inte det här. Hos oss är alla välkomna. I den fotboll vi vill se har hot och diskriminering ingen plats. Till de som tror att de kan missbruka vår sport och Borussia Dortmund för sina inhumana syften, tro oss: Den svartgula familjen kommer att stå enad emot er!” De menade då också att de hoppades att den här kampanjen skulle få fans, sponsorer, vänner, samarbetspartners och andra lag i ligan att ta krafttag mot de högerextrema krafterna tillsammans. Vi har inte sett mycket av detta ännu, men kan med glädje konstatera att denna klubb i alla fall inte ger upp.

Initiativ liknande det Borussia Dortmunds tagit är precis sådant vi tycker om här på fotbollsgladje.se. Genom att visa att personer med högerextrema åsikter inte har något att göra på fotbollsarenan kan man fokusera på allt positivt med fotboll istället, hur det förenar mellan olika slags människor och så vidare. Det öppnar också upp för möjligheten att fokusera på själva matchen, såsom exempelvis vissa bettingbolag gör, och inte lägga så mycket vikt på vad som händer på läktarna. Läktarvåld, huliganism och främlingsfientliga åsikter hör aldrig ihop med fotboll, varken i Tyskland eller här hemma i Sverige.

 

Konsten att fokusera på matchen

Fotboll ska vara glädjande....
Fotboll ska vara glädjande…
Bild: Amy Fleming Photography

Vi här på fotbollsglädje kämpar, som ni vet, för att skapa glädje med fotboll och stoppa våldet. Vi är emot allt vad huliganism heter och försöker återskapa den glädje och underhållning som förknippades med fotbollen förr i tiden. Vi är ledsna över att se att på den senaste tiden har minst två händelser skapat rubriker i fotbolls-Sverige som inte har med själva fotbollen att göra. Båda två ger fotbollen ett negativt ansikte, istället för att fokusera på allt det positiva, nämligen laganda, samarbete, motion, spänning och så vidare.

Den ena händelsen är matchen Malmö FF-Elfsborg, där domaren fick utstå mycket kritik efter matchen. MFF-spelarna ansåg att två felaktiga domslut ledde till Elfsborgs vinst och ett flertal spelare uttalade sig mycket kritiskt mot domaren efter matchen. Malmös ordförande Jeppsson gick ut efter matchen och sa att de såklart inte förlorat på grund av domaren, men menade samtidigt att domarnivån inte var tillräckligt hög för Allsvenskan. Han uttalade stöd för spelarnas reaktioner, men tog också avstånd från deras uttalande. Jeppsson ansåg att om man är professionell, så måste man kunna hantera det. Även om detta fall inte direkt handlar om våld, så är det tråkigt att fokus på matchen läggs på klagomål på domaren, istället för på själva spelet.

Det andra fallet handlar direkt om våld och det som gör oss mest ledsna är att det involverar barn. Hos barn ska fotboll endast handla om glädje, samarbete, laganda, underhållning och så vidare. Det får aldrig urarta på det sätt som det gjorde i Ronneby nyligen. Kvällsposten rapporterar att det handlar om en fotbollsmatch mellan några barn som utmynnade i en anmälan om ofredande för en mamma. I samband med matchen ska det ha blivit bråk mellan några av barnen och när föräldrarna tillkallades började istället två mammor att bråka, varpå den ena knuffade omkull den andra på planen, så att hon trillade och slog sig.

Dessa två fall, som visserligen inte är så extrema, visar att det är lätt att flytta fokus från matchen till något runtomkring. För att kunna fokusera bättre på spelet är det viktigt att tränare redan från en ung ålder lär sina knattespelare att det viktigaste med fotboll är att ha roligt. Naturligtvis är det roligt att vinna, men det viktigaste är att man gör sitt bästa och har kul. Även för de barn som siktar på att bli proffs en dag är det viktigt att främja laganda, samarbete och en positiv inställning till såväl med- som motspelare (och domare).

Det finns många sajter på nätet där de försöker fokusera på positiva nyheter om fotboll, men tyvärr skuggas dessa nyheter ofta över i tidningar och så vidare och man möts av rubriker om läktarvåld, oroligheter inför derbyn, misshandel av fotbollsspelare och så vidare. Vi vet att vi tillsammans kan skapa ett tryggare fotbolls-Sverige med fotbollens glädje i centrum, men för att detta ska ske behöver vi alla samarbeta. Förhoppningsvis kommer vi att kunna läsa om just ditt barn som stor fotbollsspelare i framtiden, men då vill vi att det ska vara för hans/hennes bra insatser och inte för något övertramp.

Ertons utspel bara ett i raden av skadliga uttalanden för fotbollen

Supportrar måste få fotsätta stötta sina lag. Foto: Rikard Blondin
Supportrar måste få fortsätta stödja sina lag. Foto: Rikard Blondin

Ertons utspel bara ett i raden av skadliga uttalanden för fotbollen

Nyligen uttalade sig Djurgårdens Erton Fejzullahu nedsättande mot en av allsvenskans assisterande domare. Problemet ligger inte i att det är till just en domare det sägs, problemet ligger i att det sägs alls och når ut i etern, vilket i förlängningen påverkar publiken och samhället.

Efter matchen mellan Djurgårdens IF och IFK Göteborg 21 maj var irritationen stor hos en del spelare. För Djurgårdens Erton Fejzullahu gick det så långt att han offentligt valde att kalla den assisterande domaren Daniel Wärnmark för fjolla. Djurgårdens ledning tog direkt avstånd från uttalandet och talade om framtida bestraffningar och det dröjde också bara en dag innan Erton själv bad om ursäkt.

Egentligen borde det vara slutet på fadäsen, men i ljuset av hur årets allsvenska, tillsammans med vissa incidenter som päronattacken förra året, inletts i fråga om händelser som skadar fotbollen så är detta inte en händelse som direkt minskar risken för en negativ utveckling.

Fotbollsspelare på högre nivå är inte bara arbetare som går till jobbet, snackar skit med kollegorna och sedan går hem. Fotbollsspelare är även offentliga personer och med det fokus de får på sig följer också ett visst ansvar. De beundras och bevakas av personer i alla åldrar. Vissa beundrare tar till sig spelare rent fotbollsmässigt, andra väger även in mycket av spelarnas personligheter. Det är i det sistnämnda fallet som problemen kan ta vid.

Det ska alltid finnas en rivalitet mellan lag och det ska alltid finnas viss hets från spelare. En sport där ingen nerv finns är ingen sport värdig att följa. Däremot ska det aldrig rinna över och gå till rena grova personliga angrepp spelare emellan. Vi har sett det hända många gånger genom historien, inte minst i modern tid där ett exempel är Materazzis elaka ord och Zidanes skalle som kom i fokus. När sådant händer från spelare som många idoliserar finns det alltid vissa som tror att sådant beteende är okej, såväl på läktarna som ute i samhället.

Debatten har pågått i flera år och är på intet sätt ny och det är inte bara ett problem som begränsas till fotbollen. Den negativa och felaktiga synen på supporterskap har växt utanför arenorna till samhället i stort. Felet som många kritiker ofta gör är att likställa supportrar med huliganer – låt oss alla enas om att en huligan inte är en supporter. En supporter ska stötta sitt lag och sin sport, inte skada dem.

Felandet faller inte bara på spelaren utan även på såväl klubb som vakter, poliser, politiker och även oss medborgare. Därtill kommer också media som ofta blåser upp vissa saker lite väl mycket och ger det negativa ett utrymme som ibland stjälper mer än det hjälper.

Någon universallösning på problemet tycks inte finnas i sikte än. Många åsikter finns det däremot. Vissa vill stänga av samtliga bortafans helt, medan andra förespråkar fredligare metoder som dialoger inom klubbar från gräsrötterna och uppåt. Båda vägar har sina fördelar, men säkerligen allt större nackdelar. Att helt stänga av bortafans skulle troligen innebära att supporterkulturen blir kväst och den stora förloraren som inte får uppleva Allsvenskan live, medan huliganismen endast flyttar ut från arenorna till sportbarer eller liknande. Att endast ta till fredliga metoder påverkar bara de som redan är inom organisationerna till ett bättre beteende och når förmodligen inte ut till huliganerna. En form av kompromiss mellan båda världar måste nås för att komma fram till någon typ av hållbar lösning. Hårdare tag mot individerna som missköter sig, mindre kollektiv bestraffning och fortsatt tydlig kommunikation och fredlig motverkan inifrån klubbarna.

Frågan kommer fortsätta att gäcka oss fotbollsälskare och många vägar kommer prövas för att förbättra dagens situation. Vi som älskar fotboll kan bara fortsätta att supporta våra lag på de sätt som är bäst för laget och samhället, utan våld och för gemenskap. Det är det fotboll handlar om.

När införs hårdare krav?

 

Carin GöthbladI en debattartikel i DN skriver Stockholms länspolismästare Carin Göthblad om att det krävs en hårdare lagstiftning i samband med fotbollsmatcher – detta för att förhindra (och minska) det fotbollsvåld som finns i dag och därmed indirekt skapa en högre trygghet för dem som vill stötta sitt lag i ur och skur i samband med en fotbollsmatch.

Carin Göthblad anser att det ska kunna ges en längre tidsperiod av tillträdesförbud för den som skapar oro vid samband med en fotbollsmatch och att detta även ska omfatta "supporterpubar" och andra ställen där supporters samlas inför och efter en fotbollsmatch.

Det finns många sätt att stoppa fotbollsvåldet och fotbollsgladje.se håller med länspolismästare Carin Göthblad om att det krävs strängare lagstiftning, illness som möjliggör trygghetsarbete i samband med fotbollsmatcher – inte bara utifrån en ekonomisk aspekt, utan även för att skapa en sann fotbollsanda på och vid fotbollsplan.

Förhoppningsvis lyssnar politikerna
i fullmäktige i Stockholm och på riksdagsnivå på de tankar och idéer som länspolismästare Göthblad har och möjliggör en sund fotbollskultur, så att äkta fans får chans att närvara i en högre utsträckning. Förhoppningsvis genomförs hårdare krav snarligen, kanske redan inför Allsvenskan 2012?

Fotbollsspelare säger nej till våld

Assyriskas fotbollsspelare Eddie Moussa och hans bror mördades den 1 juli på restaurang ”Oasen” , ett tillhåll för Assyriska fans, i Södertälje utanför Stockholm.

Fotbollsklubben Syrianska visar sitt stöd, enligt Aftonbladet, för den avlidne med att hålla en tyst minut i samband med fotbollsmatch och med en banderoll med budskapet ”Säg nej till våld!”. Att våldet påverkar fotbollen, oavsett om det sker på, vid eller utanför fotbollsplan, är ett problem som finns och även om fotbollsklubbarna inte kan påverka vad spelarna gör och inte gör utanför fotbollsplan, så borde det finnas en human inställning till fotbollen och till enskilda individer.

Södertäljepolisen fruktar mer våld, enligt Svenska Dagbladet, i samband med mordet på Eddie Moussa och hans bror och frågan är om det går att förhindra våldet som finns runt fotbollen och i samhället? Vilka åtgärder krävs i sådana fall?

Att våld och bristande säkerhet kring fotbollsspelare förekommer måste vi alla säga nej till – att som sann fotbollssupporter kunna säga nej till våld och huliganism är något som borde vara naturligt. Läs mer om mordet på www.flashback.info.

R.I.P. Eddie Moussa!