Väljer Tankovic Sverige?

Sverige riskerar att förlora en av sina för tillfället största talanger i Fulhams Muamer ’Mujo’ Tankovic. Tankovic har nämligen uppvaktats av det bosniska förbundet och deras förbundskapten Safet Susic har sedermera gått ut och sagt att Tankovic kommer välja att representera Bosnien i landslagssammanhang.

För den som inte har full koll på Sveriges ungdomslandslag så kan namnet Muamer Tankovic vara nytt. Tankovic lämnade IFK Norrköpings akademi vid 15 års ålder för att prova lyckan som ungdomsproffs i engelska Premier Leauge-klubben Fulham FC. Redan från unga år har Tankovic lovordats och en av de första att hylla honom innan Fulham plockade över honom var kusinen Armin Tankovic i IFK Norrköping. Han berättade att Mujo – som han kallas – låg långt före honom i utvecklingen vid samma ålder, detta gav också eko och Mujo fick bland annat sitta på bänken i Allsvenskan vid ett fåtal tillfällen.

När han sedan tog chansen att flytta till England och bli ungdomsproffs så var det många som ifrågasatte hans val eftersom han var på väg att slussas in i Norrköpings A-lag. Det finns nämligen flera exempel på svenskar som flyttat för tidigt och sedan fått vända hem när de inte hållit måttet. Det gällde emellertid inte för Tankovic. Redan för ett år sedan var han nära att få speltid i Premier Leauge men debuten lät vänta på sig till tidigt 2014. Det var i Fulhams match i FA-cupen borta mot Norwich den 14 januari som han fick göra sin riktiga debut och efter det har det bara rullat på. Han har hunnit med att briljera med en kreativitet och ett beslutsfattande som är väldigt ovanligt för en spelare i hans ålder. Och när han fick starta mot Manchester United på Old Trafford var det mycket nära att han fick en assist till Kieran Richardson efter en snabb omställning – den senare lyckades dock inte förvalta Tankovic frispelning.

Det råder inget tvivel om att Tankovic skulle vara ett välkommet tillskott till det svenska landslaget och han skulle säkerligen kunna bidra med sin kreativitet redan nu. Det råder brist på hans spelartyp i landslaget och Sverige har inte direkt överflöd av supertalanger i den åldern heller, så visst borde Hamrén och SvFF göra allt de kan för att se till så att Tankovic fortsatt väljer att spela för Sverige även i det ”riktiga” landslaget.

Är du intresserad av betting så ställs Fulham i ett mycket viktigt bortamöte mot West Bromwich i helgen, gästerna har ett odds på 4.75 vilket tyder på att de är en underdog i matchen. Men vem vet, kanske kan Tankovic frälsa sitt Fulham och dessutom få göra sitt första Premier League-mål – det är nämligen inte en fråga om det kommer, det är en fråga om när det kommer.

Ny lagkapten för landslaget?

Anders Svensson


Anders Svensson
, Elfsborgs superstjärna inom fotboll, bör bli ny lagkapten för det svenska fotbollslandslaget! Han har det som krävs och det engagemang för att laget ska lyckas i framtida fotbollsturneringar.

Sverige lyckades inte, som du säkert känner till, kvala sig till fotbolls-VM i Sydafrika i år, men med Svenssons goda arbete för en laganda och bra fotboll kommer Sverige nå långt hädanefter. Därför är det synd om gissningar i Aftonbladet skulle slå in.

Vinst inte enda framgången…

Allt handlar inte om att vinna


Rubriker som ”Avgå”, ”Domarfusk” och ”Svidande förlust” inom fotbollen är lika vanligt inom fotbollen som ”Fel låt vann” och ”Bert Karlsson hånas” i Melodifestivalssammanhang.
Men allt handlar inte om att vinna, lika mycket handlar det om att ha en bra laganda och en bra sammanhållning. För fotboll är inget individuell sport, även om media vill framhäva Zlatan och Henke Larsson som de allra bästa, fotboll är något som förenar och skapar genenskap och samhörighet.

Det är tragiskt att inte alla förstår detta, varför vill supporters inte heja fram Sverige och tröstar varandra vid förlust? Vad är meningen med bråk, så att de blir gripna i samband med fotbollsmatch?
Varför inte stötta varandra och ge en kram och tänka positivt
”Det var ändå en bra match, det blev i alla fall mål
och en spännande match. Det blir fler tillfällen…”
.

Ta tillfället i akt och hälsa landslaget välkommen tillbaks, när de kommer till Sverige och ge dem ditt stöd – som en riktig fotbollssupporter!

Mer om Sveriges kval i fotbolls-VM 2009 i Aftonbladet och SvD.