Hur stoppa fotbollsvåldet?

Fotboll är en härlig sport med en sann laganda – ändå finns det de som vill förstöra genom att slåss och att ta till våld. Många väljer att inte gå på fotboll, för att det kan uppstå bråk i samband med fotbollsmatchen. Det finns många sätt att arbeta för att motverka fotbollsvåldet och huliganismen och ibland är det de små, enkla medlen som kan vara en aktiv, bidragande orsak till att kunna förhindra huliganismen – i alla fall för ett kort ögonblick.

Vad är viktigt för dig
när du vill gå på en fotbollsmatch, vad skulle du göra om du ser att det börjar bli oroligt runt omkring dig? Vad skulle du vilja att matcharrangörer och andra vid fotbollsarenan gör för att ge sitt bidrag till stacken för att skapa trygghet inför, under och efter en fotbollsmatch?

Några tankar och idéer

Så skulle man med små, enkla medel verka för en sund fotbollskultur och hur man kan stoppa fotbollsvåldet och huliganismen:

Eivor Eriksson berättar: ”Jag tycker att fotbollslagen ska bjuda in de killar som har tendens att bråka på matcher. Låta de träffa laget, spelarna som de borde ha som idoler och få chansen att snacka med dem varför de har den här inställningen att ta till våld på matcherna istället för att njuta av fotbollen. ”

Anton Davidsson tänker: ”För mig är trygghet viktigt, och något jag förknippar med det är kuddar. Låt det finnas små kuddar att ta med sig in på arenan, sedan kan man krama dem om man känner sig otrygg. Vill folk fortfarande vara barbariska kastar de förhoppningsvis på sin höjd bara kudden, och då skadas ingen.”

Anne Adolfsson tycker att det ska vara skärpare kontroller, så att man inte kan ta förbjudna saker in på arenan och extra vakter vid matcherna. Vakterna ska vara placerade mellan publiken. Anne skulle då nog försöka flytta på sig och gå ut.

Erik Andersson anser att man borde införa legitimationskrav och personliga biljetter, för den som inte har något att dölja, kan visa sin legitimation i samband med att man visar biljetten.

Lars Svensson vill att det ska bli hårdare straff för dem som utför huliganism och våld – avstängning på livstid och kännbara ekonomiska straff, som den dansk som förstörde vid en fotbollsmatch för några år sedan.

Vad tycker du? Kommentera gärna i kommentarsfältet.
Mer om fotboll på Aftonbladet och Expressen.