Otryggheten kostar…

Prislappen för att använda pyroteknik och att kasa in föremål på en fotbollsarena ligger på drygt 100 000 kronor och tilldöms fotbollsklubben, i enlighet med Disciplinnämndens stadgar. Vem ska ta ansvar för det som händer i samband med en fotbollsmatch – fotbollsklubben eller individen som agerar oförenligt med med gängse normer?

Som publik och åskådare vill vi (i alla fall de flesta av oss) känna trygghet och ha glädje när vi går till en fotbollsmatch och hejar på vårt lag. Det ska ligga på arrangörens ansvar att säkerställa att vi har grunden för tryggheten.

    Tre förslag till hur en arrangör (i detta fall fotbollsklubben) ska göra i sitt trygghetsarbete:

  • Sälj personliga biljetter till fotbollsmatchen och kräv legitimation i samband med inlösen av biljett.
  • Uteslut de personer som aktivt deltagit i fotbollsbråk och skapande av otryggheten (efter dom i legal rättsinstans eller om det kan konstateras aktivt deltagande från bildupptagningar) från att komma in på fotbollsarenor under två säsonger och innevarande säsong.
  • Premiera det goda arbetet för fotbollssupporters. Är du medlem i en fotbollsklubb och medverkar till att skapa trygghet; som att säga till när bråk uppstår, informerar ordningsvakter och poliser eller andra bra saker, får du poäng som du sedan kan lösa in mot gratis matchbiljetter eller annat roligt i supporterbutiker.

Prislappen ska ytterst stå på huliganen, men fram till dess som huliganen kan tilldömas denna kostad, ska kostnaden ligga på fotbollsklubben, i detta fall på Hammarby Fotbollsklubb.

Mer om Hammarbys kostnader för fansen:

Aftonbladet

Svenska Dagbladet

Expressen