Pengar en sund fotbollskultur?

Vi tycker nog alla att fotboll är roligt, oavsett om vi vill se fotboll på TV eller vill spela fotboll tillsammans med vänner. De allra flesta av oss spelar fotboll ideellt, även om det finns de som spelar fotboll på elitnivå och deltar i olika evenemang, som i Allsvenskan eller i fotbolls-VM (som pågår mellan 11 juni – 11 juli i år). Går det att ha en sund fotbollskultur, när det är intäkter som klubbarna är beroende av i första hand?

Många klubbar är i behov av kapital för att kunna driva fotbollen framåt, som att ha de bästa spelarna i ens lag och för skapa opinion för en sund fotbollskultur. Fotbollsklubben Elfsborg har bland annat Anders Svensson, en bra förebild bland fotbollsspelare, och Fair Play, vilket är ett bra och hedervärt sätt att skapa opinion för en sund fotbollskultur.

Bland Stockholmslagen har Brommapojkarna en långsiktig plan för att rekrytera framtidens fotbollsspelare och detta tänk skulle Hammarby, Djurgården och AIK ta efter, även om det behövs mer kortsiktiga lösningar just nu för klubbarnas överlevnad – detta ser vi speciellt nu, när Hammarby behöver ha en nyemission och enligt uppgifter från Aftonbladet försöker de värva Zlatan som aktieägare. Är fotbollsprofiler som ägare ett sätt för att skapa en sund fotbollskultur?

Kanske behöver klubbarna tänka om och ha en långsiktig och strategisk plan för deras överlevnad. Kanske borde man gå från kortsiktiga lösningar – som att vinna Allsvenskan och stora evenemangsdeltagande – till att ha glädje i fotbollsspelet (även om detta innebär att man kanske spelar i lägre nivåer). Att involvera medlemmarna i fotbollsklubbarna och ha en medlemsägd, ideell fotbollsförening kanske är en lösning för att skapa en sund fotbollskultur – för är medlemmarna involverade i det strategiska arbetet och i fotbollsspelet, kan man involvera fler för en sund fotbollskultur som vara på lång sikt framför det kapitalistiska och kortsiktiga tänket som många fotbollsklubbar behöver ha i dag för att få in intäkter. Vad tycker du?