Så blev fotboll spelet det är idag


Fotboll har en lång historia. Det spel vi känner som fotboll idag uppstod i England i mitten av 1800-talet, men andra versioner av spelet existerade mycket tidigare.  De första kända exemplen på ett lagspel som involverade en boll (dock av sten) är från gamla sydamerikanska kulturer för över 3000 år sedan. Bollen symboliserade solen, och kaptenen i det förlorande laget skulle offras för gudarna. I Kina utvecklades ett fotbollsliknande spel som hette Cuju, runt 300 år före Kristus.


Andra varianter av bollspel kommer från antikens Grekland, där man använde en hårfylld läderboll. I antikens Rom ingick spel med bollar som övningar i militären. Det var den romerska kulturen som förde fotbollsspelet till den brittiska ön. Man vet dock inte riktigt i vilken grad det brittiska folket påverkades av den romerska varianten av fotboll, och i vilken grad de hade själva hade utvecklat en egen variant.


Att satsa på vinnaren


Så länge fotboll har funnits, har det även funnits folk som vill satsa på vilket lag som kommer att vinna. Betting har alltså funnits i alla tider, även om hur man spelar på en match har ändrats. Nu är det enklare än någonsin att spela på odds. Man kan välja att spela på vilket lag som kommer att vinna, vem som kommer att göra mål, och flera andra händelser i matchen. Det är viktigt att hålla koll på aktuella fakta och händelser från lagen för att man ska kunna göra ett så bra vad som möjligt.


Dagens fotboll är utvecklad från en variant som spelades i England på 1200-talet. Då sparkade man en boll på ängar och vägar, men man kunde även slå bollen med näven. Och det var inte bara bollen man kunde slå – denna form av fotboll var mycket mer våldsam än vår egen. En match utspelade sig över stora områden, både i och utanför städerna, och involverade mängder med människor. Ibland kunde dessa spel skada byggnader, och människor kunde till och med dö. Därför förbjöds spelet i flera århundraden. På 1700-talet dök fotbollsliknande spel upp igen i London. Det var förbjudet fram till 1835, men i detta skede hade spelet etablerats.


Milstolpar i sporten


Vid ett möte i Cambridge år 1848 skapades riktiga regler för fotbollen. En annan viktig händelse i fotbolls historia inträffade 1863 i London, när det första fotbollsförbundet bildades. Man bestämde att det var förbjudet att bära bollen, vilket resulterade i att sporten delades i två grenar – fotboll och rugby. Bollen fick även en standardisering vad gäller storlek och vikt. Sporten var främst en underhållning för den brittiska arbetarklassen. Oerhört stora folksamlingar på upp till 30 000 åskådare såg stora matcher i slutet av 1800-talet. Spelet skulle snart följa med britterna som reste till andra delar av världen.


Den allra första landskampen mellan två landslag spelades år 1872. Det var England och Skottland som mötte varandra. Matchen slutade 0-0, med 4000 personer i publiken. I fotbollen började svarta spelare synas relativt tidigt. Om man jämför med till exempel tennis, har fotboll alltid varit känd som en sport med en blandning av svarta och vita spelare. Den första svarta spelaren i Storbritannien var Andrew Watson. Han spelade i den skotska klubben Queen’s Park på 1880-talet. Resten är, som vi säger, historia.

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *