Den svenska fotbollsscenen förbereder sig för 2017

Det är uppehåll i allsvenskan och just nu stundar inga landskamper för det svenska herrlandslaget. Däremot betyder inte det att spelarna har gått in i viloläge. Tvärtom pågår träningen hårdare än någonsin och laguppställningarna finslipas.

Det är rekryteringstider för landslaget och de allsvenska klubbarna och de arbetar hårt för att ha sina startelvor klara till den 1 april då man kan börja följa allsvenskan live igen.  I de senaste sportnyheterna  avslöjas det att den före detta landslagsmålvakten Andreas Isaksson ska stanna kvar i Djurgården och att landslaget förbereder sig för nästa VM-kvalmatch mot Vitryssland den 25 mars. Men trots att svensk fotboll har uppehåll under vintersäsongen pågår Svenska cupen och enligt speloddsen är det AIK (3,75) som kommer att vinna. Svenska cupen är Sveriges motsvarighet till FA-cupen och är öppen för alla klubbar i samtliga divisioner.

 

 

(Bilden heter "2010-08-25" och är tagen av Giåm.)

Flera nya och unga spelare 

Svensk fotboll har ofta fått kritik för att de inte har vågat satsa på nya och hungriga spelare. Men i år är det tvärtom och både Malmö FF och AIK har tagit in nya unga spelare i sina A-lag. Det var i höstas som Malmö FF:s tränare på en ren chansning valde att ta in Mattias Svanberg och han passade in i laget direkt. Nu har han skrivit kontrakt med laget och hoppas kunna bli en av de nya målskyttarna.

Ytterligare ett bevis på att man inte ska se förbi de unga killarna är Alexander Isak.

Isak gjorde landslagsdebut i en match mot Elfenbenskusten i början av januari men det var i matchen mot Slovakien som han visade sina framfötter. Efter 20 minuter gjorde han mål och skrev svensk historia. Med sina 17 år blev Isak den yngsta spelaren någonsin att göra mål i en landslagsmatch. Ett rekord som inte slagits på 105 år då Erik Dahlström, 18 år gammal, 1912 gjorde två mål i en match mot Finland. Janne Andersson är bara en av många som har hyllat Isak och säger att han ser fram emot att följa hans utveckling. 

 

Janne Andersson utan rådgivare

Men det är inte spelarna som har skapat rubriker den senaste tiden. Det är Lars Lagerbäck, och nu tillika det norska fotbollslandslagets nya tränare. Lagerbäcks nya position innebär att Janne Andersson blir av med sin rådgivare. Under 7 månader har han agerat rådgivare åt landslagsledningen och sa i en intervju att han verkligen har uppskattat att få jobba med svensk fotboll igen och att han är säker på att Janne och de andra kommer klara av jobbet utan hans hjälp.

Trots att han har fått hyllningar och lycka till-hälsningar från Sverige är det inga glada ord och miner från den isländska fotbollsscenen. Lagerbäck var förbundskapten för det isländska landslaget mellan 2011–2016 och tog som väl känt Island till sitt första EM 2016. Nu tycker isländska fotbollsfans att han har svikit dem och några har jämfört händelsen som om: ”Sir Alex, Manchester Uniteds före detta tränare, skulle börja träna Liverpool”. Med andra ord, helt otänkbart.

 

Manchester - Old Trafford - Manchester U
(Bilden heter "Manchester – Old Trafford – Manchester U" och är tagen av Andrea Sartorati.)

Hur fotbollsträningen har förändrats

traningscykelDen viktigaste träningsformen för fotbollsproffs är uthållighetsträning. När du har utvecklat din uthållighet så får du styrka i slutet av en fotbollsmatch så att du kan ge allt vad du har, precis som när du börjar en match. På senare år har uthållighetsträningen ändrats. Förr gjorde man aerobics-övningar och sprang långa distanser. Idag letar man efter något som ger både uthållighet och styrka på samma gång. Cykling är den ultimata konditionstränaren. Intervallträning återspeglar det som brukar ske på fotbollsplanen. Man spurtar på för fullt i omgångar med lätt vila och aktivitet emellan. När spelare repeterar samma sak om och om igen så ökar möjligheten att vara aktiv under längre perioder. På så sätt så är det totala motsatsen till vad som förut var den centrala träningsformen för fotbollsproffs. Intervallträning bör användas innan en säsong drar igång. Ett exempel bör vara att bryta upp en 5kms runda i intervaller. Att springa i tre minuter och jogga i fem minuter. Fördelar med intervallträning:

  • – Stimulerar fotbollsspecifika aktiviteten: intervallträning innehåller fotbollsspecifika rörelser som att hoppa, tackla, och snabba fram och bak skuttar. Dessa är mer eller mindre krav att ha för att spela fotboll.
  • – Minskar risken att drabbas av skador: långdistanslöpning sliter på lederna och leder ofta till tendinit, hälseneinflammation, plantarfasciit, och generell ömhet av leder.
  • – Ökar kroppens förmåga att hantera mjölksyreuppbyggnad: genom att vila och utföra lätta aktiviteter så låter du kroppen bygga upp en återhämtning av mjölksyra, vilket leder till snabbare återhämning i spelet.
  • – Ökar mentala förberedelsen: intervallträning hjälper dig att öka självförtroendet när det kommer till den fysiska kapaciteten.
  • – Lägger till variation: intervallträning låter dig köra på ditt eget sätt. Intervallträning har också en bra återhämtningsmetod för dagarna efter en tuff match.

 

Fotbollen gör det svårt att undvika ledskador och ömhet under en lång säsong. Ett bra sätt att minska risken är att utföra övningar med cyklar. En stadscykel kan vara ett bra komplement till att skippa en av veckans träningspass.

Sund fotbollskultur

En bra, sund fotbollskultur är något som många verkar för – bland andra Fotbollsalliansen och Supporterlaget – och alla sätt är bra sätt, så länge det blir till det bättre och för fotbollsglädjen och att motverka fotbollsvåldet är en del i vägen för en ökad trygghet för majoriteten för de som går för att se fotboll.

Fotbollsklubben Djurgården IF kräver en person på miljonbelopp för fotbollsvåld i samband med en derbymatch i Stockholm mellan Djurgården och Assyriska, skriver nätupplagen av Aftonbladet. Det är bra att fotbollslagen tar ställning för en bra fotbollskultur och mot fotbollsvåldet och huliganismen – för tillsammans går det att motverka våldet och otryggheten som uppstår i samband med att huliganer och individer bråkar och skapar orosmoment.

Att ha roligt i samband med en fotbollsmatch ska inte inkludera fotbollsvåld – det är roligare att stötta sitt favoritlag än att skapa otrygghet som våldet medför. Gå på en fotbollsmatch och stötta ditt favoritlag (och är du en äkta Hammarbyfan, hjälp klubben ur kris) !

Hejaramsor har alla fotbollslag…

En hejaramsa är halva segern för ett fotbollslag. Känner man support från sina fans, kan man få bra förtroende för sitt lagspel, så när ni sjunger hejaramsor – utgå från det positiva hos laget. Här är några hejaramsor för dig som vill hylla ditt favoritlag:

AIK:s hejaramsa är:
– Ge mig ett A!
– A!
– Ge mig ett I!
– I!
– Ge mig ett K!
– K!
– Vad blir det?
– AIK! Vi är vackrast, vi är bäst,
vi är dom som vinner mest, AIK

Malmö har:
Hallå, hallå
hör pågarna från Malmö
hör pågarna från Malmö
vi sjunger våran sång
Och med vår sång
vi hyllar våra hjältar
ja, alla blåa hjältar
hör norra är på gång

MFF, MFF
vi är berömda Malmö och vi följer MFF
MFF, MFF
vi är berömda Malmö och vi följer MFF

Djurgården har:
Sjung för gamla Djurgår´n nu,
sjung av hjärtat sjung!
Enda klubb i världen som är evigt lika ung!
Sjung när vi har vinst på gång
och sjung när det går snett.
Så länge gamla Djurgår´n finns känns livet ändå lätt!

Sjung för gamla Djurgår´n nu,
sjung i ur och skur!
Visa folk att blåa ränder,
dom går aldrig ur!
Vem som vill kan sticka upp,
men vi är nummer ett!
Så länge gamla Djurgår´n finns känns livet ändå lätt!